Subotička firma Adam - Merdevine i skele pomažu obnovu hramova i sinagoge i podižu aerodrom

Subotička firma Adam - Merdevine i skele pomažu obnovu hramova i sinagoge i podižu aerodrom

Subotička kompanija Adam trenutno je angažovana na montaži stepenica i premošćenja na krovu aerodroma Nikola Tesla.

Kako su za eKapiju naveli iz kompanije, po ugovoru sa firmom Vinci Terna Construction JV, trenutno rade na uvozu i montiranju specijalnih konstrukcija stepenica i premošćenja koja se ugrađuju na krov, a ističu da je ovo veoma lep, ali i zahtevan posao: svaki element mora posebno da se napravi, pošto nijedan nije iz klasične, standardne ponude. To traži angažovanje i drugih inženjera, koji dan i noć provode da bi uradili nacrte za ove nestandardne konstrukcije.

- Imamo sreću jer firma, tj. proizvođač, Krause, sa kojim sarađujemo već više od 30 godina, nam je izašao u susret, i sve te tehničke crteže dobijamo od njih na osnovu podataka koje mi šaljemo - kaže nam direktor kompanije Adam Ladislav Mamužić.

Adam se bavi uvozom i veleprodajom merdevina, fasadnih i pokretnih skela, kao i specijalnih konstrukcija od aluminijuma. Usko su se specijalizovali za ovaj vid usluga i proizvoda. Prema Mamužićevim rečima, tržište se najviše interesuje za sad već dobro poznate, proizvode: pokretne skele modela Stabilo kao i za merdevine Monto i Stabilo robne marke Krause.

Radovi na krovu aerodroma Nikola Tesla (Foto: Adam)

- Kao što sam i naveo, između svih ponuđača, Vinci je izabrao našu ponudu za nabavku i montiranje stepenica i premošćenja od aluminijuma za potrebe stare i nove zgrade aerodroma Nikola Tesla. Radovi su podeljeni na četiri faze, početkom januara smo završili prvu fazu radova, po planu druga faza bi trebalo da bude u martu, a završetak svih naših radova je predviđen za početak septembra ove godine. Kada tačno - još ne znamo, jer sve zavisi od ostalih radova, od ostalih podizvođača, ali znamo da je predaja kompletnog aerodroma sa svim pratećim objektima, pa i sa novim pistama na korišćenje predviđena za kraj ove godine - pojašnjava Mamužić.

S obzirom da je u pitanju kompanija čije je sedište u Subotici, u ovoj firmi smatraju da, iako je dosta radova i usluga iz ove oblasti skoncentrisano u glavnom gradu, kvalitetnom uslugom, sa kvalitetnim proizvodima i prihvatljivim cenama svakako je moguće biti konkurentan na tržištu.

- Pre 12 godina smo shvatili onu narodnu: Ako nekoga ne možeš pobediti, udruži se s njim. Tako smo i uradili, i od tada smo sa dve bratske firme u partnerskim odnosima: merdevine, pokretne skele i specijalne konstrukcije plasiramo u partnerstvu sa firmom NPR Pantić iz Novog Sada, a što se fasadnih skela tiče, jedan smo od najvećih u zemlji u partnerstvu sa Rajn Majn Company iz Loznice - priča nam direktor Adam-a.

Govoreći o projektima na kojima su radili, Mamužić nam kaže da je njihova firma obezbedila i skelu za obnovu i konzervaciju dela manastira Visoki Dečani.

- Republika Srbija je, u saradnji sa Vladom Mađarske, 2020. godine počela obnovu verskih objekata na teritoriji AP Vojvodine. 2020. godine radili smo na obnovi crkve u Tornjošu, a ove godine na obnovi crkve u mestu Žabalj, kraj Novog Sada. Obe crkve su bile u veoma lošem stanju. Tu naročito mislim na toranj tih objekata, pa je bila dosta zahtevna montaža skela, naročito u Žablju gde je toranj visine 53m! Vetar je duvao sa svih strana, u više navrata bila je i oluja, ali skela se nije ni pomerila - ističe Mamužić.

Montaža skela u unutrašnjosti Sinagoge (Foto: Adam)

Kako kaže, pošto je lokalpatriota i Subotica mu je u srcu, pa kao jedan od najlepših projekata izdvaja upravo montažu skela u unutrašnjosti Sinagoge.

- Tu smo napravili "samostojeću" skelu visine 36 metara, koja nije bila ankerisana nigde za zid, a radnici su se ipak bezbedno kretali i na tako velikim visinama. Dovodili su studente građevine sa svih strana, da vide ovo "čudo". Mogao bih da nabrajam i radove na manastirima Žiča, Kovilj, Sopoćani, ili na Topčideru, na crkvi Svetog Petra i Pavla, ili radove na objektima u Senti, Novom Sadu, Beogradu, ali Sinagoga je ipak ono pravo! A tek sad, kada u moj grad dolaze turisti sa svih strana sveta i vide ovu lepotu, ne mogu a da ne budem ponosan na to da je i naš rad doprineo tome, da ova zgrada ponovo bude najlepša u Evropi - navodi sa ponosom.

Skele koje koriste u kompaniji Adam su najnovije generacije, pa ih je moguće koristiti na sviim tipovima objekata: stambenim objektima, proizvodnim halama, fabrikama. Kako ističe Ladislav Mamužić najzahtevniji projekti su objekti gde nailaze na neravne zidove, tornjeve, kule i na velike visine.

- Kada je prodaja standardnih proizvoda: merdevina i pokretnih skela u pitanju, naši najveći – ali i najverniji kupci su najveće državne institucije, fabrike, najveće privatne kompanije - dodaje on.

Svi proizvodi koje nude imaju sertifikat, TÜV atest, i u potpunosti su usaglašeni sa SRPS i EN normama.

- To znači da nam je bitan aspekt sigurnost radnika, korisnika ovih proizvoda. Zahtevi Evropske unije, koje je prihvatila i naša zemlja, su veoma strogi što se tiče zaštite radnika, a Krause to veoma ažurno prati! Navešću sledeće primere: kod merdevina je došlo do velike promene, po zahtevima SRPS EN 131- 4 sve merdevine dužine preko 3 m moraju imati donje stabilizatore, što do tada nije bio slučaj. Pokretne skele od 2021. godine, po standardu SRPS EN 1004-1 moraju imati radne ploče na svaka 2 metra, svaka radna ploča mora imati zaštitne ograde. Razumljivo, sve ovo znači da je svaki proizvod mnogo bezbedniji za radnika, ali i da svaki proizvod ima mnogo više elemanata – pa su i cene kompleta porasle. Moja firma je odmah prihvatila ove principe, nudimo isključivo proizvode koje su po najnovijim, i kod nas prihvaćenim standardima - pojašnjava Mamužić.

Kako nam kaže, građevinarstvo na našim prostorima je u ekspanziji, to se vidi na svakom koraku. Grade se moderne zgrade, ali i putevi i železnica.

- Mnogo putujem, i odgovorno tvrdim, da su naši neimari veoma dobri, traženi i na zapadu, što ujedno znači da dobro rade i kod kuće - objašnjava on.

Firma Adam prošle godine je obeležila jubilej - 30 godina postojanja, od kada datira i saradnja sa kompanijom Krause. Ovo partnerstvo desilo se sasvim slučajno, navodi Mamužić.

- Jedan moj prijatelj iz Mađarske me je pozvao na vikend, a završilo se sastankom sa predstavnicima Krause-a, sa kojima je on u to vreme već sarađivao. To je bilo početkom 1992. godine, i od tada smo verni ovom proizvođaču iz Nemačke. Siguran sam, da smo zajedno sa firmom NPR Pantić uspeli u tome da brend Krause bude jedan od najpoznatijih i najcenjeniji u Srbiji – a počeci nisu bili takvi. Prošlo je dobrih 5-6 godina, mukotrpnog rada dok smo ovaj brend stavili na svoje prestižno mesto. Mnogo nam je pomoglo učešće, kao i pobede na beogradskom Sajmu građevine, gde smo osvojili 2 Nove vizure i 2 Posebne nagrade. U početku su naši kupci bili vlasnici privatnih firmi, uglavnom povratnici iz Nemačke, a kad se pročulo da nudimo veoma kvalitetne proizvode, desila su se uspešna učešća na mnogim tenderima. Sa pojavom novih, kvalitetnih proizvoda iz oblasti građevinarstva, i ova oblast je doživela pravu ekspanziju - priča nam on.

Trenutno je kompanija poslovno angažovana samo na teritoriji Srbije, a kvalitet njihovih radova poznat je i izvan granica naše zemlje, pa dosta često dobijaju upite sa raznih meridijana. To su zemlje uglavnom iz okruženja, ali su dobili upit i sa Bliskog Istoka, kao i iz zemalja Azije i Afrike. Ipak, kako kaže naš sagovornik, "neka to ostane na sledećoj generaciji, koja će voditi firmu Adam".

- Za sada ne planiramo proširenje usluga. Ne želim da zbog toga izgubimo na kvalitetu naših usluga! To ne bi bilo fer prema našim partnerima. Za razliku od toga, asortiman proizvoda stalno proširujemo, godišnje ponudimo puno noviteta što industrija i traži od nas - zaključuje Mamužić.

ADAM doo - Ukratko o nama

Od početka  se bavimo uvozom i distribucijom aluminijumskih merdevina svih veličina, skela,  a vršimo  i  uslugu iznajmljivanja fasadnih skela.... Čitaj dalje

Radno vreme ADAM doo

Ponedeljak               08:00 - 16:00

Utorak                      08:00 - 16:00

Sreda                       08:00 - 16:00

Četvrtak                   08:00 - 16:00

Petak                        08:00 - 16:00

Subota                      08:00 - 12:00

Proizvodi ADAM doo

Proizvodi koje vam ADAM doo nudi:

Merdevine (aluminijumske i drvene)

Podesti

Pokretne i fasadne Skele

Specijalne konstrukcije

Rezervi delovi